Fem snabba frågor till konstnären Fredrika Linder

Fredrika_Linder i atején

 

Konstnären Fredrika Linder har fått uppdraget med att gestalta ett av de ljusschakt som ryms i det nya sjukhusets huvudbyggnad. I Fredrikas verk bildar separata grenar av glas en sammanhållen helhet av trädkronor. Verket ljus och färgsätts med hjälp av programmerad diodteknik. Materialet är modellerat glas på laserskuren akryl med profiler i aluminium. Det handformade glaset symboliseras sjukhusets beprövade kunskap och handens närvaro. I kontrast till färgändringarna och diodtekniken som representerar det högteknologiska och det ständiga inflödet av ny kunskap i huset.

Här får vi en inblick i Fredrikas arbete.

– Vad gör du just nu?
– Jag arbetar med färdigställandet av de allra första objekten till ett ljusschakt i hus U-160.  24 stycken ska det bli till slut.

– Vad är speciellt med arbetet kring konsten på NKS?
– Att så många konstnärer med skilda idéer, material och formspråk får vara med i ett så tidigt skede i ett så stort byggprojekt. Detta gör att helheten av konsten på NKS förhoppningsvis kommer att upplevas intressant och omsorgsfullt genomtänkt.

– Vad har du för ambition med projektet?
– Att min konst för ett ögonblick eller längre ska få människor att höja eller förlänga blicken och för en stund bryta en kanske orolig tanke.

– Vad kan vi som besökare förvänta oss?
– 24 objekt hängande i ett ljusschakt. Det blir ett ljusspel i kombination med glas och akryl.

– Vad är den största utmaningen enligt dig?
– Det är allt. Antalet objekt, storleken på rummet, konstruktionen, elektroniken…och sen ska allt funka ihop visuellt.

Vi kommer att berätta mer om Fredrikas och övriga konstnärers arbete här löpande, fram till att gestaltningarna kommer på plats.

Detta inlägg publicerades i Fem snabba frågor..., Gestaltningsuppdrag, Pågående projekt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar