Att konsten får ta plats är häftigt!

Rebecka_Lagercratz_bild

 

Rebecka Lagercrantz är barnläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och med som verksamhetsrepresentant för vården när skissförslag inkommer till NKS konstråd, , ett arbete hon beskriver som intressant och roligt. 

Rebecka har själv en kreativ och konstnärlig sida och har illustrerat barnböcker, arbetat med skulptur och måleri. Hon är också intresserad av konst i allmänhet.

– Det vi diskuterar i gruppen är hur konsten påverkar personal och patienter. Diskussionerna är intressanta även om åsikterna ibland går isär. Alla får ordet och även om det inte är vi som fattar beslutet så känner jag att våra åsikter räknas.

– Det som har slagit mig är konstprojektens storlek. Att konsten får ta plats är häftigt! Till exempel när vi gick igenom skissförslagen för ljusschakten, vilka utrymmen! Och blir det ju också storartade projekt: oerhört vackra ljusplattor som svävar i schaktet och som kontrast stolsben av trä uppbyggda i en avancerad konstruktion.

Hållbarheten på konstverken är centralt i arbetet med att utse konstnärer. I gruppen talas det om att det ska hålla i hundra år. Är det mycket teknik involverat i ett verk, till exempel i ljusinstallationerna är det viktigt att ha en plan för hur den kan bytas ut eller uppdateras.

– För mig är det bra om konsten också kan fungera som landmärken i sjukhuset, något att ta fasta på, både för personal och patienter. Vi pratar mycket om barns perspektiv också, vilket är viktigt för mig förstås. Vi har precis gått igenom skisser för vårdlokaler för barn och det var jättespännande!

Konstenheten anlitar externa konstkonsulter för att säkra kvalitet och bredd på urvalet av konstnärer. Rebecka uppskattar konsulternas kunskap om konstnärerna och verken som presenteras och förutsättningarna för de olika platserna som ska gestaltas.

– Det är så mycket att tänka på gällande framkomlighet, hållbarhet, verksamhetens karaktär och liknande. Därför är det extra roligt att det har varit en sådan bra variation på de förslag som kommit in. Skisserna har även varit otroligt väl genomarbetade.

Av de verk som Rebecka har varit med om att välja ut kan hon särskilt nämna Cecilia Levys verk med arbetade små skulpturer i papper som kommer visas i entrén. Där tycker hon också att barnens perspektiv har tillgodosetts. Det finns gömda detaljer, lager och hemligheter som upptäcks eftersom.

Gestaltningarna ska ju bli verklighet på det som troligtvis kommer att bli Rebeckas nya arbetsplats men det är inget som hon tänker på.

– Det känns som att det här arbetet är mer för patienterna. Jag hoppas att vi får fram verk som är tänkvärda, och det får gärna finnas något hemligt med det. Chagall sa att ”jag vill måla det jag älskar men kanske inte förstår”. Konsten måste få beröra. Det behöver inte vara gravida skulpturer på gyn. De saker vi väljer får inte vara för snälla.

Bild: Rebecka Lagercratz, barnläkare, foto: Roseanna Lagercrantz

 

Det här inlägget postades i Fem snabba frågor..., NKS byggprojektet, Pågående projekt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att konsten får ta plats är häftigt!

  1. Ping: Kultur, lek och läsning på NKS | Anna Starbrink

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s