Det första konstverket på plats inuti det nya sjukhuset!


I dagarna slutförde Fredrika Linder installationen av sitt konstverk för ett av ljusschakten i det nya sjukhuset.

Fredrikas verk är inspirerat av trädens grenverk och förändringar över årstiderna. Hon har översatt detta till ljussatta fria former i glas och akryl. Verket är ljus- och färgsatt med programmerad diodteknik och materialet är modellerat glas på laserskuren akryl.

– Min förhoppning är att mitt verk ska kunna få människor att höja blicken och kanske för en stund bryta en orolig tanke, menar Fredrika.

De 24 objekten som Fredrika skapat monterades med hjälp av stålvajrar. Schaktet är 40 meter djupt och installationen är ett tekniskt avancerat och minutiöst arbete. Peter Hallin, som under många år har arbetat med teaterteknik har hjälpt Fredrika med konstruktion och montering.

Företaget Teaterteknik och Fredrika skötte själva monteringen från en bygglift nära 40 meter upp i luften – alltså inget för den höjdrädda. Men säkerhetstänket är centralt för hela bygget och säkerhetsförberedelserna även Utrustadde minutiösa.

Fredrika, hur gick monteringen?

– Den gick mycket bra. Inga stora missöden och egentligen inga små heller. Allt var så väl planerat men det är klart något kan ju hända ändå. Och höjden var ju inte att leka med, men man vande sig. Efter fem långa arbetsdagar var vi alla rätt möra och så gott som färdiga. Vi höll oss inom tidsramen med god marginal. Teaterteknik och Loligo är fantastiska att jobba med.

Objekten hänger på höjder mellan ca 4- 36 meter, och är synligt från alla våningsplan. Medarbetare, patienter och anhöriga kommer att möta verket när de passerar från en del av byggnaden till en annan. Verket kan också upplevas på olika sätt beroende på var i byggnaden man befinner sig, utöver att verket i sig skiftar i ljus och färg.

Och hur känns det nu när verket är installerat, efter så många års arbete och förberedelse?

– Jag är lättad öveVerket II installationr att monteringen gick så bra. Eftersom installationen kan ses från alla håll har jag ibland blivit galen över alla visuella beslut. Men nu hänger den där och jag tycker den funkar fint även om arbetet ligger lite för nära mig i tiden för mitt eget tyckande.

– När man lämnar ifrån sig ett konstverk så börjar det ju leva sitt eget liv och jag har smyglyssnat lite på byggkillarna i huset och på deras tankar. Min ingång i projektet var abstraktioner av hängande grenverk där processen med materialet, hantverket, tekniken, diodfärgerna och storleken påverkat uttrycket och resultatet, Så jag har fått höra associationer som; flygplan, rallybilar, Disneyfigurer, pudlar, fiskar, delfiner, kometer, koraller, dansande ben. Jag vill att man alltid ska kunna se något nytt i objekten då man som långtidssjuk eller personal vistas på en avdelning under en längre tid. Installationen ska tåla ögats slitage som man säger.

Den första delen av sjukhuset överlämnas juni 2016. Under perioden fram till start av verksamhet ska även de så kallade enskilda konstverken på plats. Inredning, medicinteknisk utrustning och informations och kommunikationsteknik ska också installeras under denna period.  Den första patienten tas emot hösten 2016.

Foto: Fredrika Linder

Detta inlägg publicerades i Gestaltningsuppdrag, Pågående projekt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s