Nu börjar inventeringen av konsten på Karolinska Solna

Konstinventerare-06

På Karolinska Sjukhuset Solna finns idag cirka 9 000 konstverk från alla tider i sjukhusets historia. Konstsamlingen utgör ett viktigt kulturarv som måste tas omhand och det ansvaret har Landstingets Kulturförvaltning fått.

När vårdkartan ritas om innebär det även stora förändringar för konsten på sjukhusen. Kulturförvaltningen har därför tillsatt två inventerare för att gå igenom stora delar av konstsamlingen på Karolinska Solna. De ska se att verken finns på plats, vilket skick de har, samt se till att de verk som är i behov av renovering får det. De är också på plats för att se till att konsten prioriteras tidigt inför kommande eventuella flyttar, för att säkra att den inte skadas eller kommer bort.

För det här viktiga arbetet har landstinget anlitat Susanne Vollmer och Gabriela Lopez under en tvåårsperiod. Susanne är konstnär, utbildad på Kungliga konsthögskolan, och Gabriela är curator och har en Magisterexamen ifrån Stockholms Universitet. Båda två har tidigare genomfört konstinventering inom större organisationer. Vi får en pratstund på plats på Karolinska.

Hur ser ert uppdrag ut?
Susanne:
– Vi ska arbeta under en tvåårsperiod på halvtid med att inventera konsten på Karolinska, både enskilda verk och platsspecifika gestaltningar. Vi kommer att börja i lokaler berörda av NKS Fas 4; Thorax och Astrid Lindgrens barnsjukhus under första året och därefter sätter vi igång med lokaler som berörs av NKS fas 5.
Gabriela:
– Vårt uppdrag är att gå igenom varje verk eller gestaltning och bedöma skicket, se vilka som kan passa att leva vidare på NKS eller få nya sammanhang inom andra vårdinstanser. Vi fotar verken, mäter dem, noterar eventuell ny information och registrerar allt i Kulturförvaltningens databas Art Medica via en on line-applikation i våra surfplattor.

Kommer man som medarbetare att påverkas av inventeringen?
G:
– Inte direkt. Vi kommer ju att finnas på sjukhuset och knacka på när det är dags för inventering. Även om vi går ut med information i förväg kan vi nog behöva assistans ibland när vi väl är på plats. Vi behöver gå igenom alla utrymmen och kommer då att behöva få kontakt och kanske ibland hjälp av medarbetare.
S:
– Vi vill gärna prata med personal och man får gärna ställa frågor. Och passar det dåligt att vi kommer vid ett specifikt tillfälle så förstår vi förstås det. På de avdelningar och mottagningar som kommer att flyttas ska konsten ned först och då kommer det att kunna bli lite tomt ett tag.

Konstinventerare-28

Hur är standarden på verken generellt?
G:
– På vissa ställen är en del ganska slitet. Hur slitna verken är beror såklart på ålder men också på hur utsatta platser de sitter på. Vi inventerar ju även för att omhänderta verk som behöver renoveras, ramas om eller liknande – vi tar hand om det här fantastiska kulturarvet helt enkelt.
S:
– Det finns jättefina verk och det ska bli roligt att lära sig mer om konsten som finns här. Vi har bara arbetat några dagar men ändå är det tydligt att personalen har relationer till konsten. Redan nu har många kommit fram och berättat och tipsat oss om verk, vilket är båda bra och roligt. Konsten gör skillnad, det märks.

Vad händer med de verk som inte kan vara kvar och inte ryms på det nya sjukhuset?
G:
– Vissa verk renoveras och hamnar sedan på andra platser inom landstinget och vissa kommer att få hänga kvar. Vi har även en samlingsplats där verk förvaras till att de får nya platser och sammanhang.

Vad hoppas ni kunna åstadkomma under projektet och få med er?
S:
– Jag hoppas att vi ska kunna hitta saknade verk och leka lite detektiv. Och att vi ska hitta bra saker i fint skick. Vi kommer lära oss massor om konsten av dem som möter den varje dag och få nya perspektiv av konstnärskap vi tidigare bara känt till delar av.
G:
– Hitta de små guldkornen som verkligen kan förgylla en plats! Många av verken kommer ju inom ett par år att placeras på NKS. Det är inte vi som planerar gestaltningar där, det uppdraget har andra kollegor på Kulturförvaltningen. Men vi vet att alla strävar efter att konsten där ska ge både tillbakablickar och en känsla av nu och framtid. En fin helhet helt enkelt!

Foto: Anders Norderman, Karolinska
Bild 1: Gabriela och Susanne vid Eberhard Höll, Land och stad II
Bild 2: Gabriela och Susanne vid Allan Runefelt, Gubben och geten

Detta inlägg publicerades i Gestaltningsuppdrag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s