Utsedd konstnär för skulpturalt uppdrag

Gestatlningsförslag NKS Ariadne och Labyrinten konstnär Katrine Helmersson - 1024

Nu har ytterligare en konstnär utsetts för gestaltningsuppdrag på universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna.

Uppdraget på Nya Karolinska Solna är skulpturalt och avser utomhusmiljön framför entrén till sjukhusets behandlingsbyggnad. Uppgiften har bestått i att skapa ett starkt självständigt verk som samspelar med byggnadens arkitektur, de grönytor som planeras kring huset och den verksamhet som bedrivs i behandlingsbyggnaden.

Konstnären Katrine Helmersson, Stockholm och Paris, har tilldelats uppdraget som närmare 500 konstnärer anmälde intresse för. I motiveringen till hennes gestaltningsförslag som har titeln ”Ariadne och Labyrinten” står det att det har:

”…en koncentration och styrka som platsen behöver. En svartpatinerad bronsskulptur med inspiration från afrikansk kultur står på en betongsockel på en grusad yta i sällskap med ett träd. Med sin koncentrerade arkitektoniska karaktär blir skulpturen både ett blickfång och något man vill ta på. Katrine Helmersson skapar ett verk som får volym och föränderlighet genom det naturliga dagsljuset. Snö kan förstärka den terrasserade karaktären och regn ger vattenblänk. En skulptur som tydligt formas av människohand upprättar en behövlig relation till omgivande byggnadsvolymer. Gjutningen av skulpturen görs i Stockholm på Bergmans Konstgjuteri av kvalitets- och miljöskäl. En vaxad bronsskulptur har högsta tålighet för utomhusklimat och kräver minimalt med skötsel.”

Den konstnärliga gestaltningen beräknas komma på plats hösten 2017.

Konstuppdragen i Stockholms län ökar i och med landstingets satsning på framtidens hälso- och sjukvård. Kulturförvaltningens konstenhet projektleder arbetet. Alla aktuella uppdrag beskrivs på vår webbplats kultur.sll.se där man också kan anmäla intresse. De konstnärer som lagt in sina uppgifter i vår Konstnärsbas får ett direktutskick om aktuella uppdrag.

Bild: Del av konstnären Katrine Helmerssons gestaltningsförslag ”Ariadne och Labyrinten”.

Annonser
Det här inlägget postades i Gestaltningsuppdrag, Tilldelade gestaltningsuppdrag och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Utsedd konstnär för skulpturalt uppdrag

  1. alicfranc skriver:

    Reblogga detta på Alic&Franc Konst där du är! och kommenterade:
    Det är så intressant och roligt att se hur konsten får ta plats i våra byggnader där människor vistas med så olika tillstånd. Konsten får vara ett fönster, en samtalspart mm för utveckling och vila!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s