Besök i Birgitta Burlings ateljé

Mitt val Objekt före vax Birgitta_ beskuren

Konstnären Birgitta Burling har fått uppdraget att gestalta en innergård på det nya sjukhuset. Innergården ligger i anslutning till sjukhusrestaurangen och är den av innergårdarna som det går att vistas på.

Verket ” De två – av samma” består av två abstrakta skulpturer i aluminium som tar plats i gårdens uterum. Gården i två nivåer inhyser även restaurangens uteplats och ett grönområde och verket samspelar med de olika komponenterna på plats.

Birgitta har just färdigställt en ”plugg”, det vill säga en skulptur som är den modell som man i nästa skede kommer att ta form av och gjuta ifrån. Skulpturen Birgitta är färdig med är gjord i frigolit och har ett vaxtäcke som gör att den går lätt att ta form ifrån. Frigolitskulpturer skickas nu till ett litet gjuteri i Tyskland där de kommer att gjuta själva skulpturerna.

Vi besökte Birgitta i sin ateljé för att se modellerna innan de skickades vidare för nästa steg i produktionsarbetet.

–  Jag har försökt att få natur och kultur att samsas i min gestaltning. Det finns en motsägelsefullhet i formerna mellan den hårda ytan och den yttre mjukheten.

Birgitta har varit noga med att välja gjuteri och kom till sist fram till det lilla gjuteriet i Düsseldorf där man har stor erfarenhet av att arbeta med konstnärer och den tekniska skicklighet som hon önskar. Även om det är första gången som Birgitta arbetar med dem har de till exempel den engelska skulptören och Turner-prize vinnaren Tony Cragg som uppdragsgivare.

När formerna i frigolit och vax anlänt till gjuteriet börjar de att arbeta fram en form som sedan ska användas för att producera skulpturerna. När skulpturerna väl är gjutna ska de svetsas ihop, slipas och poleras. De färdiga verken ska bli högblanka och på så vis fördela ljus och livlighet på innergården. Verket ska installeras i maj nästa år i samband med att den husdelen färdigställs.

–  Den blanka ytan speglar den omgivande arkitekturen och alla som rör sig på innergården. Verket kan även ”ta ned” en blå himmel eller ett moln som rör sig. Jag vill att det ska kunna skänka flykt och tröst. Det ska fungera både intimt och på avstånd samtidigt.

Kulturförvaltningens Martin West är projektledare för Birgittas gestaltning:

– Det är ett spännande projekt som Birgitta arbetar med tillsammans med oss. Birgitta, som ursprungligen är målare har ett speciellt uttryck som skulptör. Att kunna få ta del av dessa icke föreställande former i rejäla volymer och i det här speciella sammanhanget är jätteintressant. Hon har också varit mycket noggrann i sin process och provat verket i både skala och material för att nå dit hon ville. Jag tycker att det är roligt att konstnärer i våra stora gestaltningsuppdrag får möjlighet att pröva sina uttryck och genomföra projekt som inte är möjliga utan en beställare.

Annonser
Det här inlägget postades i Gestaltningsuppdrag, Pågående projekt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Besök i Birgitta Burlings ateljé

  1. alicfranc skriver:

    Reblogga detta på Alic&Franc Konst där du är! och kommenterade:
    Vad underbart att få följa med till Birgitta Burlings ateljé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s