En drömsk innergård

Konstnären Bianca Maria Barmen är främst känd som skulptör, men arbetar också med akvareller, teckningar och fotografi. Hennes meritlista är lång och utöver ett stort antal utställningar har hon gjort flera offentliga gestaltningar. På Nya Karolinska Solna har Bianca fått ett uppdrag för en innergård där hon arbetar med verket Vilande våg. 

I sin konst skildrar Bianca ofta scener och möten. I sin gestaltning på NKS ska hon placera fyra bronsskulpturer i en formation. Den ena har formen av en inrullande våg och den andra av ett sittande barn som vänder ansiktet uppåt. Vågen är ca 80 cm hög och 130 cm lång. Det sittande barnet är ca 85 cm högt, alltså ett uppförstorat barn i förhållande till ett verkligt barn. Barnet och vågen står på innergårdens luftintag och det kommer att vara 3 till 4 meter mellan objekten vilket gör att luftrummet mellan dem laddas som på en scen.

Dessa två delar är nu på väg att färdigställas och på bilden nedan står Robert Cassland på Maiale konstgjuteri i Malmö, vid en färdig gjutning av Barmens våg. Vågen ska nu ciseleras och sedan patineras. Nedan ser vi också en bild av flickan som Barmen arbetat fram och nu ska ta form på för att sedan gjutas hos Robert.

Vågen och gjutare Bianca Barmen Vilande våg

 

Utöver dessa två skulpturer innefattar verket två objekt på eller bredvid betongplattorna vid planteringsytorna och träden på gården. Den ena skulpturen i form av två kuber av olika format, staplade på varandra och med en groda högst upp och den andra bestående av fyra kuber av olika format som ska ligga något förskjutna ovanpå varandra som i en balansakt. Dessa mindre skulpturer är tänkta att samspela med de omgivande träden och växterna, såväl som med skulpturerna på luftintaget.

Flickan - Bianca Barmen Vilande våg

Bianca arbetar ofta med ensamma gestalter som kombineras i små grupper. Grupperna bildar drömlika scenarier där djur, människor, hus eller andra föremål förhåller sig till varandra på en begränsad yta. Storleksförhållanden spelar ofta en viktig roll i Bianca Maria Barmens skulpturvärld. Ett stort sittande barn omges av små hus. En mycket liten hare blir gigantisk i förhållande till andra figurer. Sammanhanget anspelar på en berättelse eller historia och betraktarens förs in i Barmens drömska värld.

Skulpturerna till verket Vilande våg kommer att vara färdiga i mars nästa år och därefter sker installation på NKS någon gång under våren/sommaren 2016.

Foto: Bianca Maria Barmen
Bild 1: Detalj av Vilande våg
Bild 2: Detalj av Vilande våg

 

Annonser
Det här inlägget postades i Gestaltningsuppdrag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s