På besök i glasriket

Konstenheten reste i veckan till Micke Johansssons glasblåsarhytta utanför Nybro i Småland. Mästaren har nämligen blåst liv i Anna Berglunds verk Picta Hortum för gård 3 på det nya sjukhuset. 

Anna  Berglund Nybro I

Vi fick se de fantastiska glasväxterna ta form och lära oss en hel del om hantverket och om Anna Berglund, så som att hon är intresserad av historia och att man använder al-trä till formarna, för att al har ett minne.

Anna Berglund är uppvuxen i Småland och arbetar ofta i glas men är keramiker i grunden.

– Det var nervöst att skissa men eufori när jag fick uppdraget. Att ta sig an platsen och de mycket specifika förutsättningarna var en rolig utmaning. Jag är inte ute efter att provocera. Det jag vill uppnå är att ge en bra känsla till de som upplever verket. Det kanske låter tunt men jag vill skapa något fint.

Det är ett team av duktiga yrkesmän som har del Anna Berglund Nybro Vi glasblåsararbetet så som formbyggare, glasblåsare och slipare.

– En stor glädje i uppdraget är också att kunna ge arbete till yrkesmän runt om i glasriket, yrkesmän som har fått förändrade arbetsförutsättningar de senaste åren när många av de stora hyttorna dragit ned på produktionen.

Glasblåsare Micke Johansson började arbeta med glas som 16-åring och har blåst glas i över halva sitt liv. Tvärtom mot branschen generellt har Micke satsat på att behålla kvaliteten och det hantverksmässiga i produktionen och driver sedan några år tillbaka sin egen hytta. Där utför han både uppdrag åt andra, så som Anna, och formger sina egna alster.

Annas gestaltniAnna Berglund Nybro IIIIng ska installeras i juni i år men kommer därefter att täckas över så att det inte skadas under den återstående byggfasen.

Du kommer att kunna läsa mer om Anna och se en film från dagens inspirerande besök här inom kort.

Foto: Konstenheten
Bild 1: Micke och hans assistent Svante häller i glasmassan i formen.
Bild 2: De första färdiga glasväxterna.
Bild 3: Konstnären Anna Berglund samtalar med formmakare Anders Karlsson från Fantasilaboratoriet.

Detta inlägg publicerades i Gestaltningsuppdrag, Pågående projekt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s