Anna Berglunds Picta Hortum installeras – det första verket för en innergård

Anna Berglund installation II

Nu är konstverket för den första innergården på plats. I förra veckan återsåg vi Anna Berglund när hennes verk Picta Hortum började installeras på Gård 3 i det nya universitetssjukhuset

Verket består av organiska växtformer i glas som är monterade på stänger tillverkade i rostfritt stål som sedan lackats. Kuporna är formblåsta och bestyckade med energisnålt led-ljus som lyser upp verket. En färgglad, vacker och samtidigt skör gestaltning som kontrasterar den kalla glasfasaden och gör utemiljön intressant ocAnna Berglund_installation_Ih rik.

Anna Berglund är glaskonstnär och formgivare och utbildad på konstfack i glas och keramik. Anna har flera offentliga uppdrag på sitt CV men innergården på Nya Karolinska Solna är det första för Kulturförvaltningen.

Glasen tillverkades av Micke Johanssson i hans glasblåsarhytta utanför Nybro i Småland och stängerna har smidits hos Mattssons Smide i Stockholm. Annas process med konstverket från skiss till förverkligande har pågått under år många år.

– Det är så skönt att äntligen få se verket i rätt skala och på rätt ställe!, menar Anna.

I sommar kommer vi även att kunna se andra arbeten av Anna på Nationalmuseums utställning Glass is Tomorrow som öppnade på Kulturhuset den 17 juni och pågår till 23 augusti samt på utställningen Quo Vadis på The Glass Factory i Boda i Småland som också öppnade i juni och pågår till 10/1 2016.

Foto: Konstenheten
Bild: Anna håller en av glaskuporna
Bild II: ”Stjälkarna” monteras

Detta inlägg publicerades i Gestaltningsuppdrag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s